25 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΤΩΣΗ ΤΟΥ ΤΕΙΧΟΥΣ ΤΟΥ ΒΕΡΟΛΙΝΟΥ!

''ΑΠΟ ΛΑΘΟΣ ΕΓΙΝΕ Η ΠΤΩΣΗ ΤΟΥ ΤΕΙΧΟΥΣ!''



Πέρασαν 25 κιόλας χρόνια! Από την στιγμή που όλοι οι άνθρωποι έγιναν ένα. Περάσαν 25 χρόνια έως ότου να πέσει το σύμβολο του διαχωρισμού. Πέρασαν 25 χρονιά μέχρι οι άνθρωποι να καταλάβουν πως είναι ίσοι. Πως δεν παίζει ρόλο το χρώμα, η θρησκεία, η εθνικότητα, τα πολιτικά πιστεύω ακόμη και η μουσική. Μήπως διαφερουν σε τίποτα οι ψυχές μεταξύ τους;!. 

Σαν σήμερα 9 Νοεμβρίου 1989 έγινε η πτώση του Τείχους του Βερολίνου. Και μια χώρα ξανά ενώθηκε.  Πόσα τραγούδια και ιστορίες έχουν

γραφτεί για αυτό το κομμάτι μπετό και σίδερα.  Πόσο μελάνι και αίμα έχει χυθεί συμβάλλοντας σε αυτήν την πτώση. Ο αριθμός των θυμάτων 'Τείχους της Ντροπής' όπως ονομάζεται είναι αβέβαιος: στην Ανατολική Γερμανία τουλάχιστον 389 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους προσπαθώντας να διαφύγουν, σύμφωνα με έναν επίσημο αριθμό που οι ενώσεις των θυμάτων θεωρούν πως υπολείπεται της πραγματικότητας.



Να και κάτι που δεν ξέραμε!:




Το Τείχος του Βερολίνου έπαψε να υπάρχει κατά λάθος. Günter Schabowski, ο εκπρόσωπος του υπό κατάρρευση γερμανικού καθεστώτος, ανακοίνωσε την απελευθέρωση των μετακινήσεων - οι πολίτες δεν χρειαζόταν να δηλώσουν τον λόγο για να περάσουν την συνοριακή γραμμή- σε μια συνέντευξη τύπου που έδωσε στις 18:53 στις 9 Νοεμβρίου, 1989. Όταν ρωτήθηκε πότε οι κανονισμοί θα τίθονταν σε ισχύ, είπε "Αμέσως!" 

Αργότερα το ίδιο βράδυ, η κυβέρνηση της Λαϊκής Δημοκρατίας της Γερμανίας προσπάθησε να ανακαλέσει την ανακοίνωση, καλώντας τους πολίτες να σχηματίσουν μια ομαλή σειρά αναμονής στο γραφείο μετανάστευσης, το επόμενο πρωί. Αλλά ήδη ήταν πολύ αργά.

Τα μέσα ενημέρωσης στη Δυτική πλευρά, που είχαν μεταδώσει την ανακοίνωση Schabowski ζωντανά, ερμήνευσαν κατά λέξη τις δηλώσεις του, όπως έκαναν και χιλιάδες Βερολινέζοι, από την ανατολική και τη δυτική πλευρά.



Το αποτέλεσμα ήταν το Τείχος να καταληφθεί από χιλιάδες κόσμου εκατέρωθεν, με του φύλακες να κοιτούν αποσβολωμένοι και ανίκανοι να αντιδράσουν την λαοθάλασσα που τους πολιορκούσε. Μετά από 28 χρόνια όπου δεν χρειάστηκε να κάνουν τίποτα, για πρώτη φορά ήρθε διαταγή τα στρατεύματα
να πάρουν θέσεις σε πλήρη επιφυλακή, αλλά ουδέποτε κάποιος από τους διοικητές έδωσε την εντολή να πυροβολήσουν προς το πλήθος. Άλλωστε μια τέτοια εντολή πιθανώς να ήταν ανεφάρμοστη. 

Μέσα σε λίγες ώρες από το άνοιγμα του Τείχους, καθώς και καθ' όλο το επόμενο έτος, ακτιβιστές κατά του τείχους εμφανίζονταν με σφυριά και καλέμια προσπαθώντας να εξαφανίσουν το κομμάτι της μαύρης ιστορίας που τους στοίχειωνε. Η πτώση του Τείχους έσπασε το μισητό οχυρωματικό σύμβολο σε δεκάδες χιλιάδες κομμάτια τα οποία κατέληξαν στην προσωπική συλλογή ανθρώπων που θέλησαν να κρατήσουν “ένα κομμάτι ιστορίας”.


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις